Janusz Krupski

Janusz Krupski - fotografia świadka historii
Janusz Krupski - fotografia świadka historii (Autor: Wejman, Wioletta)

W latach 1970-1975 studiował historię i filozofię teoretyczną na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. Od początku lat siedemdziesiątych był działaczem opozycji demokratycznej i współtworzył podziemny ruch wydawniczy. W latach 1977-1988 był redaktorem niezależnego pisma "Spotkania". Pomiędzy 1980 a 1981 rokiem był koordynatorem Sekcji Historycznej Międzyzakładowego Komitetu Założycielskiego, a następnie Zarządu Regionu NSZZ "Solidarność" w Gdańsku. Pełnił funkcję dyrektora wydawnictwa Editions Spotkania (1990-1992), a później był członkiem kolegium redakcyjnego tygodnika "Spotkania" (1991-1993). Jako ekspert brał udział w pracach nadzwyczajnej sejmowej komisji do zbadania skutków stanu wojennego (1992-1993) i Komisji Odpowiedzialności Konstytucyjnej (1993-1995). W latach 1993-2000 był prezesem Wydawnictwa Krupski i S-ka. W latach 2000-2006 był Zastępcą Prezesa Instytutu Pamięci Narodowej. Janusz Krupski zginął w katastrofie lotniczej pod Smoleńskiem 10.04.2010 roku. (Notka pochodzi ze strony Urzędu ds. Kombatantów i Osób Represjonowanych) czytaj więcej>>

Janusz Krupski - relacja świadka historii