Marianna Krasnodębska

Marianna Krasnodębska - fotografia świadka historii
Marianna Krasnodębska - fotografia świadka historii (Autor: !!!)

Marianna Krasnodębska urodziła się 10.10.1923 roku w Piaskach. Pochodziła z zamożnej rodziny, ojciec Ignacy Jarosz był urzędnikiem, matka Anna Jarosz zajmowała się domem, Marianna miała sześcioro braci. W czasie II wojny światowej działała w konspiracji, była łączniczką AK z ŻOB-em, między innymi wyrabiała fałszywe dokumenty dla Żydów piaseckich oraz bezpośrednio pomagała w ukrywaniu uciekinierów z getta w Piaskach. Po wojnie z powodu działalności w AK miała problemy ze znalezieniem zatrudnienia, prowadziła sklep w Piaskach, jednak władza utrudniała działalność prywatną. W 1950 roku wyszła za mąż, razem z mężem mieszkała w Poznaniu, następnie w Lesznie, w 1956 roku wrócili na Lubelszczyznę. Marianna Krasnodębska zajmowała się domem oraz prowadziła działalność społeczną. W 2001 roku razem z rodzicami i braćmi została uhonorowana tytułem Sprawiedliwi wśród Narodów Świata.

Marianna Krasnodębska - relacja świadka historii

W relacji Marianna Krasnodębska opowiada o ciężkiej sytuacji Żydów z Piask w czasie II wojny światowej. Wspomina rodzinę Lewinów, której jej rodzina pomagała w czasie wojny. Z relacji dowiemy się jaki los spotkał braci Marianny Krasnodębskiej. Pokrótce wspomina ona również swoją działalność w konspiracji. Świadek historii przytacza także historię Żyda Lejby i Żydówki Idy z Piask.

Marianna Krasnodębska opowiada o pomocy jakiej udzielała Jej rodzina Żydom w Piaskach w okresie okupacji hitlerowskiej, wspomina także przedwojenne Piaski.

W relacji Marianna Krasnodębska opowiada o pani Siurawskiej i pani Makusiowej, które przyjechały do Piask w czasie II wojny światowej i pracowały w zakładzie fotograficznym. Z relacji dowiemy się jak pani Siurawska pomagała Żydom z getta w Piaskach oraz pani Makusiowej, która okazała się być Żydówką.

W relacji Marianna Krasnodębska wspomina żydowską rodzinę Honigów z Piask, ich życie przed II wojną światową. Opowiada o jej losach w czasie okupacji niemieckiej i pomocy jaką rodzina Jaroszów im udzieliła. Świadek historii w relacji przybliża postać jednego z członków rodziny, mianowicie Józefa Honiga. Po wojnie zamieszkał on w Lublinie i opiekował się cmentarzem żydowskim na Kalinowszczyźnie.