Maria Koziołek

Maria Koziołek - fotografia świadka historii
Maria Koziołek - fotografia świadka historii (Autor: Wejman, Wioletta)

Maturę zdała we Wrocławiu. W Lublinie mieszka od 1956 r. Z zawodu jest bibliotekarką (studiowała zaocznie na UMCS-ie). Dwadzieścia kilka lat pracowała w zawodzie. Jej pasją jest praca z czytelnikiem. Pracowała w bibliotece na ul. Wajdeloty w Lublinie. Jedna z założycielek "Solidarności" w Bibliotece im. H. Łopacińskiego w Lublinie

Maria Koziołek - relacja świadka historii

Maria Koziołek opowiada o wojennych losach rodziny, edukacji, pracy bibliotekarza, filiach bibliotecznych, Solidarności w Wojewódzkiej i Miejskiej Bibliotece Publicznej im. H. Łopacińskiego, wprowadzeniu stanu wojennego i związanych z tym utrudnieniach, internowaniach, atmosferze wśród czytelników, spacerach protestu, zaopatrzeniu, książkach z drugiego obiegu, kontaktach z Kościołem i wizycie papieża w Lublinie w 1987 roku.