Wojciech Koziejowski

Wojciech Koziejowski urodził się w 1943 r. w Osmolicach. Historyk sztuki, absolwent KUL. Autor ustalenia, według którego architektura romańska przekroczyła Wisłę i w postaci wieży lubelskiego grodu wyznaczyła granice stylu romańskiego w Europie. Prowadził badania reliktów pierwotnego założenia grodowego Zawichostu i Starego Miasta w Lublinie. Poeta i plastyk. W latach 1975-1983 kustosz w Biurze Dokumentacji Zabytków w Lublinie. W latach 1983-1985 r. Wojewódzki Konserwator Zabytków w Tarnobrzegu. Współzałożyciel Pracowni Architektury Zabytkowej „ABRYS”, działającej od 1985 r. w Lublinie. W Latach 1999-2001 wicedyrektor Muzeum Wsi Lubelskiej. Wieloletni członek Stowarzyszenia Historyków Sztuki, delegat, ekspert i rzeczoznawca Głównej Komisji Ochrony Zabytków Zarządu Głównego SHS w Warszawie. Odznaczony Srebrnym Krzyżem Zasługi przez Prezydenta RP.

Wojciech Koziejowski - relacja świadka historii

Wojciech Koziejowski w sposób rozbudowany i niezwykle emocjonalny kreśli swoje losy w dorosłym już życiu. Opowiada o kolejnych przeprowadzkach i podejmowanych pracach, aż do momentu przyjazdu do Lublina, osiedlenia się w nim i oddaniu pracy zawodowej, a zarazem pasji –zgłębianiu architektonicznej historii miasta. Przywołuje tu konkretne wykonane przez siebie prace badawcze i artykuły naukowe, mówi o tym jak odbiera Lublin i czym on dla niego jest. Wiele miejsca poświęca również historii swojego ojca, opowiada o tworzonej przez siebie poezji oraz szacunku do ludzi. Bierze także w obronę budynek lubelskiego PDT-u.