Stanisław Koziej

Stanisław Koziej urodził się w Puławach 14 września 1923 roku. W 1937 roku ukończył szkołę powszechną i zaczął się uczyć fachu cukiernika, skończył również szkołę zawodową. Całe życie pracował w puławskiej cukierni U Ryszarda. W 1944 roku założył rodzinę, urodziło mu się troje dzieci, jeden syn zmarł.

Stanisław Koziej - relacja świadka historii

Stanisław Koziej opowiada o życiu w przedwojennych Puławach – rodzinie, edukacji, nauczycielach, ulicach Filtrowej i Polnej, przy których mieszkał, lokalach gastronomicznych, sklepach, hotelach, piekarniach, kinach, żebrakach, medykach, przestępczości. Wspomina społeczność żydowską, która stanowiła połowę mieszkańców miasta, jej zwyczaje, święta i język, dzielnicę żydowską, bożnice i cmentarz, zajęcia Żydów i wszechobecną biedę. Mowa również o stosunkach polsko-żydowskich i sytuacji Żydów podczas II wojny światowej – wykorzystywaniu ich do robót przymusowych, egzekucji w tartaku, wreszcie o wypędzeniu Żydów z Puław. Część relacji dotyczy pracy w cukierni U Ryszarda, będącej jedną z najlepszych cukierni w Puławach.