Piotr Kozicki

Piotr Kozicki - fotografia świadka historii
Piotr Kozicki - fotografia świadka historii (Autor: Nawratowicz, Marek (1977- ))

W 1982 r. pan Piotr ukończył liceum ogólnokształcące i rozpoczął studia na KUL-u na kierunku Historia. W trakcie studiów udzielał się politycznie współpracując z "opozycją", drukując i kolportując "Spotkania". W 1988 r. wziął ślub i został ojcem. W 1990 r. obronił na KUL-u pracę magisterską u prof. Strzębosza i został zatrudniony jako pracownik administracyjny w intendenturze KUL. Pod koniec 1990 r. podjął pracę w Centrum Szkolenia Samorządu i Administracji Urzędu Wojewódzkiego. W 1993 r. został zatrudniony w Generalnym Inspektoracie Celnym przy ul. Długiej 5 w Lublinie. Następnie pracował na stanowisku naczelnika Wydziału Obsługi Mieszkańców w dzielnicy Wilanów. Obecnie naczelnik Wydziału Skarbowego w Urzędzie Kontroli Skarbowej w Lublinie.

Piotr Kozicki - relacja świadka historii

Pan Piotr mówi o tym jak rozpoczął współpracę ze Spotkaniami, o swojej roli w piśmie, powodach i celu powstania Spotkań; opowiada o ucieczce z bibułą przed SB i ukryciu jej w schowku; mówi o swoich obowiązkach jako kurier Spotkań, o tzw. kipiszu w mieszkaniu na ul. Ochockiego, o pobycie w areszcie, przesłuchaniu na Komendzie. Pan Piotr opowiada o Oficynie im. S. Mackiewicza i Wydawnictwie ResPublica; mówi o sitodruku jako metodzie drukowania bibuły w Mackiewiczu; opowiada historię o przemycie z Francji emulsji światłoczułej do sitodruku; mówi o reakcji czytelników na zawartość Spotkań, o swoim udziale w II obiegu jako przejawie działalności w Opozycji, o tym jak współpraca ze Spotkaniami wpłynęła na jego późniejszą działalność zawodową. Opowiada o mieszkaniu na Ochockiego.