Jan Konrad Kozłowski

Jan Konrad Kozłowski - fotografia świadka historii
Jan Konrad Kozłowski - fotografia świadka historii (Autor: Lasota, Piotr. Fot.)

Jan Konrad Kozłowski urodził się we wrześniu 1946 roku w Lublinie. Uczęszczał do II Liceum Ogólnokształcącego im. Hetmana Jana Zamoyskiego na ulicy Ogrodowej w Lublinie. Studiował na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej, na kierunku matematycznym ze specjalizacją nauczycielską. Od 1971 roku mieszka w Łodzi. Pracował w II Instytucie Kształcenia Nauczycieli i Badań Oświatowych na ulicy Stefana Jaracza w Łodzi oraz Szkole Podstawowej znajdującej się na tej samej ulicy.

Jan Konrad Kozłowski - relacja świadka historii

Relacja pana Jana Kozłowskiego oscyluje wokół okresu PRL-u. Opowiada o protestach studenckich z marca 1968 roku, o swoim występie na wiecu w Chatce Żaka, o doświadczeniach związanych z przesłuchaniami przez Służbę Bezpieczeństwa, zaangażowaniu w wybory z 1989 roku. Wspomina muzykę z tamtych lat, Coca-Colę, Związek Krótkofalowców, kolejki po produkty, podwyżki cen, strajki. Opisuje miejsca w Lublinie, które wspomina z sentymentem. Przedstawia postacie, osoby zaangażowane w wydarzenia z tego okresu. Powraca wspomnieniami do swojego dzieciństwa. Przybliża postacie swoich rodziców, dawny dom i sytuację rodzinną. Opisuje relację ze swoją żoną, miejsce pracy i jak ostatecznie znalazł się w Łodzi. Opowiada o poznanych przez siebie nauczycielach szkolnych i wykładowcach akademickich. Wspomina historie: znalezienia pocisków artyleryjskich w miejscowości Niemce, wypadku w pracowni chemicznej, jednostki wojskowej w Budowie koło Złocieńca. Dzieli się kilkoma anegdotami, dowcipem politycznym oraz opinią na temat wyboru Jaruzelskiego na prezydenta.