Henryk Kowalczyk

Henryk Kowalczyk - fotografia świadka historii
Henryk Kowalczyk - fotografia świadka historii (Autor: Nawratowicz, Marek (1977- ))

Pan Henryk uczęszczał do Liceum Ogólnokształcącego w Kocku, gdzie po raz pierwszy uczestniczył w działaniach teatralnych. Po zdaniu matury przyjechał do Lublina i zapisał się do teatru Gong 2 (1973 r.). W latach 1973-1979 studiował Historię. W 1976 r. założył teatr Scena 6 stając się reżyserem wszystkich jego spektakli. Założyciel Fundacji im. Brunona Schulza. Pomysłodawca i dyrektor Festiwalu Teatrów Niewielkich. Obecnie pracuje w Wojewódzkim Ośrodku Kultury w Lublinie.

Henryk Kowalczyk - relacja świadka historii

Pan Henryk opowiada o swoich teatralnych początkach, o powstaniu teatru Scena 6 i o jego spektaklach.

Pan Henryk mówi o wybuchu stanu wojennego. Wspomina rektora Baszyńskiego. Opowiada o kolportażu tzw."bibuły", o ukrywaniu w BiNOS-ie powielacza i jego poszukiwaniu przez SB. Mówi o wpływie cenzury na twórczość Sceny 6. Pan Henryk opowiada o czym są "Psalmy" Sceny 6 i o "Betlejem Polskim" W. Kaczkowskiego jako przykładzie teatru amatorskiego. Mówi o strajku na UMCS-ie, ukrywanie tzw. "bibuły" w Chatce Żaka, o przesłuchaniach członków Provisorium i Grupy Chwilowej. Opowiada o rewizjach w mieszkaniach, aresztowaniach, plotkę o mordowaniu pracowników SB i ich rodzin przez członków "Solidarności". Mówi o przesłuchaniu na Komendzie, "kipiszach" w akademikach i zatrzymaniach działaczy Opozycji.