Józef Kot

Józef Kot - fotografia świadka historii
Józef Kot - fotografia świadka historii (Autor: Czajkowski, Tomasz)

Józef Kot urodził się 17 marca 1920 roku w Kąkolewnicy koło Międzyrzeca Podlaskiego. W 1936 roku rozpoczął naukę zawodu szewca u mistrza Kazimierza Duka i od tego czasu mieszka w Międzyrzecu Podlaskim. Jako szewc przepracował 73 lata, początkowo, w okresie II wojny światowej, w warsztacie Kazimierza Duka, następnie do 1949 roku prowadził własny warsztat szewski. Założył spółdzielnię szewską w Międzyrzecu Podlaskim i do 1981 roku był jej prezesem. Po przejściu na emeryturę ponownie pracował we własnym warsztacie szewskim przez 25 lat, po czym w 2008 roku zawiesił działalność.

Józef Kot - relacja świadka historii

Relacja Józefa Kota urodzonego 17 marca 1920 roku w Kąkolewnicy koło Międzyrzeca Podlaskiego ukazuje obraz życia na przedwojennej wsi, panujących tam zasad i codziennej rzeczywistości. Autor przytacza piosenkę o rodzinnej Kąkolewnicy śpiewaną przez jego mamę. Wspomina również Żydów spotykanych najpierw w Kąkolewnicy, następnie w Międzyrzecu, którzy poprzez swoje charakterystyczne zachowanie, stroje zapadli mu w pamięć. Mówi o ich obrzędach, ślubach i pogrzebach – z perspektywy bliskiego sąsiada, ale jednak człowieka innej kultury. Historia porusza też problem stosunków polsko-żydowskich oraz ich ewolucji na przestrzeni czasu – inaczej układały się w okresie przedwojennym, inaczej w czasie wojny, jeszcze inne były po wojnie. Ciekawe jest odmienne podejście do kwestii żydowskich wśród ludzi starszych i młodych – autor relacji podkreśla, że różne pokolenia Polaków różnie reagowały na zagładę Żydów. Józef Kot w zawodzie szewca przepracował 73 lata. Zawód ten od początku stał się jego pasją, a datę rozpoczęcia nauki – 15 listopada 1936 roku – zapamiętał na całe życie. Dokładnie opowiada o nauce szewstwa, procesie powstawania butów w okresie przedwojennym i przede wszystkim bardzo dobrze wspomina swojego mistrza, Kazimierza Duka, który wprowadził go w tajniki zawodu.