Lucyna Kościk

Lucyna Kościk - fotografia świadka historii
Lucyna Kościk - fotografia świadka historii (Autor: Wejman, Wioletta)

Lucyna Kościk - relacja świadka historii

Relacja Lucyny Kościk dotyczy jej przeżyć związanych z pracą w lubelskim kinie „Kosmos”. Pracowała tam w ciekawym dla Polski okresie przemian po 1989 roku. Sprawowała funkcję dyrektorki kina. Była bardzo związana z tym miejscem i szczegółowo opisuje wygląd wnętrza kina i otoczenie. Warto zwrócić uwagę na fragmenty dotyczące repertuaru, sposobu dobierania filmów i na współpracę z innymi kinami. Bardzo ciekawe są też wspomnienia dotyczące publiczności – a w szczególności te które opisują stałych bywalców kina i dzieci które tam chętnie spędzały czas. Barwna opowieść Lucyny Kościk pokazuje nieistniejące już dzisiaj kino „Kosmos” jako ważne miejsce na mapie lubelskiej kultury: tętniące życiem, zadbane, nowoczesne, z bardzo liczną i wierną publicznością oraz z atrakcyjnym repertuarem i spotkaniami ze znanymi aktorami prowadzone przez lubelskich dziennikarzy. Opisując funkcjonowanie kina w wolnej Polsce rozmówczyni bardzo często robi dygresje i porównania do realiów PRL-u. W relacji świetnie ukazany jest też wpływ przemian gospodarczych i politycznych na kulturę a w szczególności na funkcjonowanie kin. Cała relacja będzie dostępna na stronie internetowej po autoryzacji.

Relacja Lucyny Kościk to opis peerelowskiej codzienności. Warto zwrócić uwagę na fragmenty o tym jak działała cenzura i jakie były relacje pomiędzy cenzorami a pracownikami kultury i w jaki sposób można było uniknąć bądź ograniczyć działalność cenzorów. Bardzo ciekawe są też wspomnienia dotyczące pochodów pierwszomajowych wraz ze szczegółowym opisem trasy, trybuny na której przemawiali przedstawiciele władzy oraz zachowania społeczeństwa. Ważnym elementem relacji są też opowieści o lubelskim życiu kulturalnym przełomu lat sześćdziesiątych i siedemdziesiątych XX wieku. Warto zapoznać się też z opowieścią o stanie wojennym i o tym jak jego wprowadzenie wpłynęło na życie prywatne i zawodowe Lucyny Kościk. Interesujące jest też wspomnienie o tym jak radzono sobie z kryzysem gospodarczym w tamtych latach Cała relacja będzie dostępna na stronie internetowej po autoryzacji.