Zbigniew Kmicic

Zbigniew Kmicic - fotografia świadka historii
Zbigniew Kmicic - fotografia świadka historii (Autor: Czajkowski, Tomasz)

Zbigniew Kmicic urodził się 18 września 1933 roku w Snopkowie pod Lublinem. Edukację podstawową odbywał w Snopkowie i Jastkowie, a następnie uczył się i zdał maturę w Liceum im. Stanisława Staszica w Lublinie. W 1956 r. ukończył studia na Wydziale Inżynierii Lądowej Politechniki Krakowskiej. Powrócił do Lublina i został zatrudniony w Lubelskim Przedsiębiorstwie Budownictwa Miejskiego jako inżynier. Szybko zaczęto powierzać mu funkcje kierownicze. Budował miasteczko akademickie, budynek nr 35 na osiedlu ZOR Wschód w Lublinie, od 1959 r. kierował budową Racławickiej Dzielnicy Mieszkaniowej, a następnie osiedla Lemszczyzna. Od roku 1960 pracował w Kraśnickim Przedsiębiorstwie Budowlanym w Kraśniku, budując m.in. szkoły w ramach akcji „Tysiąc szkół na Tysiąclecie Państwa Polskiego”. Przez cztery lata pełnił funkcję naczelnego inżyniera Dyrekcji Budownictwa Rolniczego przy wojewodzie lubelskim. W 1970 r. został głównym architektem województwa lubelskiego. W ramach swoich obowiązków zajmował się organizowaniem budownictwa mieszkaniowego w Lublinie, m.in. osiedli Czechów, Czuby i Nałkowskich. W 1974 r. objął stanowisko naczelnego inżyniera w Lubelskim Zjednoczeniu Budownictwa, a następnie został jego naczelnym dyrektorem. Od 1982 r. był dyrektorem generalnym w Ministerstwie Budownictwa. Nadzorował w tym czasie przemysł ciągnikowy w całej Polsce. W 1990 r. założył firmę instalacyjną, która pracowała dla rosyjskiego Gazpromu i Energopolu. Od 1994 r. działa jego firma budowlana Poleksbud Trade z siedzibą w Lublinie. Za zasługi na polu zawodowym został odznaczony Krzyżem Kawalerskim, Krzyżem Oficerskim oraz Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski. Założył organizację Pracodawcy Ziemi Lubelskiej i pełnił funkcję jej prezesa, a w 2012 r. został prezesem Pracodawców Rzeczypospolitej Polskiej w Warszawie. Jest członkiem zarządu Związku Piłsudczyków Ziemi Lubelskiej i wiceprzewodniczącym Wojewódzkiej Komisji Dialogu.

Zbigniew Kmicic - relacja świadka historii

Wywiad z panem Zbigniewem Kmicicem poświęcony jest przede wszystkim jego drodze zawodowej w branży budowlanej. Rozpoczynają go tylko wspomnienia o rodzinie i dzieciństwie w Snopkowie koło Lublina, które w dużej części toczyło się w czasie II wojny światowej. Pan Zbigniew wspomina przede wszystkim historię ukrywania przez jego rodzinę Żyda przez prawie całą okupację. Niewielki fragment wspomnień dotyczy pobytu w Lublinie w okresie uczęszczania do Liceum Staszica i trudnej sytuacji finansowej w tym okresie oraz pobytu w Krakowie na studiach. Dalszy ciąg wywiadu to obszerna wypowiedź o kolejnych wyzwaniach zawodowych, posadach, awansach i odznaczeniach. Pan Zbigniew pracował w Lubelskim Przedsiębiorstwie Budownictwa Mieszkaniowego jako inżynier i budował m.in. miasteczko akademickie, Racławicką Dzielnicę Mieszkaniową, Lemszczyznę. Następnie przeniósł się do Kraśnika i tworzył szkoły w ramach programu „Tysiąc szkół na Tysiąclecie”. W latach 70-tych, jako główny architekt województwa lubelskiego nadzorował m.in. budowę osiedli Czechów, Czuby i Nałkowskich. Następnie pracował w Lubelskim Zjednoczeniu Budownictwa, a po jego rozwiązaniu został przeniesiony do Warszawy do Biura Koordynacji Budowy Przemysłu Polskiego. Później został dyrektorem generalnym w Ministerstwie Budownictwa. Dalej pan Zbigniew wspomina własną firmę i jej współpracę z rosyjskim Energopolem. Opowiada o swojej pasji do projektowania architektonicznego, a także o działalności społecznej, polegającej na promowaniu biznesu. W rozmowie pojawia się także historia wieloletniej znajomości pana Zbigniewa z księdzem Grzegorzem Pawłowskim, pokazana na tle jego ogólnego stosunku do Żydów.