Marek Kliza

Marek Kliza urodził się 6 listopada 1955 roku w Zarajcu, wsi położonej obecnie w powiecie janowskim, w gminie Modliborzyce. W latach 60. XX wieku chodził do ośmioklasowej Szkoły Podstawowej w Zarajcu, która mieściła się w dwóch prywatnych pomieszczeniach i odrębnym budynku stojącym na tzw. Błoniu. Nauka w niej odbywała się w klasach łączonych (1-2, 3-4, 5-6, 7-8). W latach 1970-1974 uczęszczał do liceum w Kraśniku, a w latach 1974- 1978 studiował polonistykę na UMCS w Lubinie. Jest dziennikarzem. Mieszka w Lublinie. Ojciec Marka Klizy, Stefan Kliza, urodził się w 1922 roku. W 1944 roku został wcielony do 2 Armii Wojska Polskiego, przemierzył z nią szlak bojowy od Fajsławic po Pragę czeską. Był celowniczym CKM. Po wojnie pracował jako murarz, ukończył kurs murarski w Cechu Rzemiosł Różnych w Kraśniku, został czeladnikiem. Wznosił różne budynki w rodzinnym Zarajcu i okolicach (także tych odległych). Prowadził gospodarstwo rolne. Ożenił się, miał dwóch synów. Przez wiele lat zajmował się pszczelarstwem. Posiadał pasiekę w Zarajcu (w pewnym okresie największą), był autorytetem dla innych pszczelarzy. Należał do Polskiego Związku Pszczelarskiego. Pasiekę prowadził do początku lat 90. XX wieku. Zmarł w 1997 roku.