Josef Kliger

Josef Kliger - fotografia świadka historii
Josef Kliger - fotografia świadka historii (Autor: Czajkowski, Tomasz)

Josef Kliger urodził się 18 lutego 1948 w Lublinie. Mieszkał z rodzicami i bratem na ulicy Lubartowskiej 47. Uczęszczał do Szkoły Podstawowej nr 23, mieszczącej się w budynku klasztoru Salezjanów na Kalinowszczyźnie, a następnie do II Liceum Ogólnokształcącego im. Hetmana Jana Zamoyskiego. Po maturze rozpoczął studia ekonomiczne na SGPiS-ie w Warszawie. Za aktywność podczas wydarzeń marcowych w 1968 roku został na rok zawieszony na uczelni. Podjął decyzję o wyjeździe i w 1969 roku opuścił Polskę. W Izraelu przebywał już jego brat, a w 1972 roku przyjechali rodzice. Po skończeniu studiów podjął pracę, obecnie prowadzi własną działalność. Mieszka w Riszon le-Cijjon. Mimo silnych związków z Polską i kulturą polską nigdy nie żałował decyzji o wyjeździe, uważając ją za słuszny krok. Od 1991 roku odwiedza Polskę.

Josef Kliger - relacja świadka historii

Josef Kliger opowiada o życiu w powojennym Lublinie – domu rodzinnym przy Lubartowskiej 47, czasach szkolnych, bójkach z kolegami, również na terenie starego cmentarza żydowskiego, do którego przylegały zabudowania klasztoru Salezjanów mieszczące szkołę podstawową. W relacji mowa o dwóch organizacjach, wokół których skupiało się żydowskie życie społeczno- kulturalne i religijne w powojennym Lublinie – Towarzystwie Społeczno-Kulturalnym Żydów i Kongregacji Wyznaniowej. Josef Kliger wspomina o podziale świąt na religijne i związane z historią Żydów i obchodzeniu w jego rodzinie tylko tych drugich. Osobnym tematem są przejawy antysemityzmu i wydarzenia Marca 1968 roku, które doprowadziły Josefa Kligera do podjęcia decyzji o wyjeździe z Polski do Izraela w 1969 roku. Josef Kliger mówi również o początkach życia w Izraelu, powrotach do Polski po 1991 roku, różnicach między Polską w okresie PRL-u a współczesną, a także o słuszności decyzji opuszczenia Polski.