Jakow Kleiner

Jakow Kleiner urodził się 6 kwietnia 1923 roku w Puławach. Był najmłodszy z czworga rodzeństwa. Jego ojciec, Józef Kleiner, był kupcem, matka, Chaja, zmarła w 1935 roku. Jakow Kleiner uczęszczał do Tarbutu i przez rok do polskiej szkoły, w 1937 roku wyjechał do brata do Warszawy i tam uczył się na tokarza. Po wybuchu II wojny światowej przedostał się wraz z bratem do ciotki mieszkającej w Woroszyłowgradzie (dzisiejszy Ługańsk) i pracował tam jako tokarz, później został zmobilizowany do Armii Czerwonej, następnie pracował w wojskowej fabryce samolotów. Został wysłany do kołchozu, gdzie ożenił się i wykonywał zawód tokarza. Obecnie mieszka z żoną w Ramat Awiwie.

Jakow Kleiner - relacja świadka historii

Jakow Kleiner opowiada o rodzinnych Puławach, rodzicach i rodzeństwie, o czasach szkolnych i wyjeździe do Warszawy w 1937 roku, gdzie uczył się zawodu tokarza i gdzie zastała go wojna. Po wybuchu II wojny światowej przedostał się do siostry ojca mieszkającej w Woroszyłowgradzie (dzisiejszym Ługańsku). Z tym okresem wiąże się praca w charakterze tokarza, mobilizacja do Armii Czerwonej po wybuchu wojny niemiecko-radzieckiej w 1941 roku, praca w wojskowej fabryce samolotów, a w końcu zesłanie do kołchozu i ślub.