Ewa Kipta

Ewa Kipta - fotografia świadka historii
Ewa Kipta - fotografia świadka historii (Autor: Nawratowicz, Marek (1977- ))

W wieku trzech lat pani Ewa wyjechała z Elbląga do Świdnicy, gdzie rozpoczęła naukę w Szkole podstawowej. W pierwszej klasie "podstawówki" mając 8 lat wyjechała do Gliwic, i tam ukończyła Szkołę Podstawową nr. 22. W latach 1970-1974 uczęszczała do Liceum Ogólnokształcącego nr. 5 z rozszerzonym językiem angielskim, które ukończyła maturą. W 1974 r. rozpoczęła studia na Politechnice Gliwickiej na wydziale Budownictwa i Architektury, kierunek Konstrukcje Budowlane, które przerwała na I roku, i przeniosła się na kierunek Architektura, na tym samym wydziale. W trakcie studiów współorganizowała Niezależny Związek Studentów (NZS) i została jego przewodniczącym. W 1979 r. w trakcie trwania absolutorium przyjechała do Lublina w poszukiwaniu pracy. 01.XII.1980 r. rozpoczęła pracę w Pracowni Konserwacji Zabytków (PKZ) w Lublinie. Nawiązała współpracę z lubelską "Solidarnością" i została redaktorem biuletynu Zarządu Regionu Środkowo - Wschodniego NZSS "Solidarność". Po "napadzie" ZOMO na siedzibę "Solidarności" przy ul. Królewskiej w nocy z 12 na 13.XII.1981 r. została internowana 14.XII.1981 r. do obozu w Olszynce Grochowskiej (Warszawa – Grochów), gdzie przebywała do 15.I.1982 r. Następnie została internowana do Gołdapii (Dom Wypoczynkowy Komitetu d/s Radia i TV), gdzie przebywała do 15.VII.1982 r. W 1983 r. uzyskała dyplom architekta na Politechnice Gliwickiej. W 1984 r. rozpoczęła w Warszawie roczne studia podyplomowe z badań architektonicznych. W 1988 r. zapisała się na studia doktoranckie na KUL- u, które przerwała. W latach 1991-1993 uczestniczyła w szkoleniach dot. rozwoju miast i samorządności lokalnej na Uniwersytecie w Radgest, Uniwersytecie Harvarda i Politechnice w Leicester. W 1994 r. rozpoczęła roczne podyplomowe studium urbanistyki. Obecnie (2007 r.) pracuje w Wydziale Strategii i Rozwoju Urzędu Miasta Lublin.

Ewa Kipta - relacja świadka historii

Pani Ewa opowiada o zakładaniu NZS-u na Politechnice Gliwickiej, współpracy z lubelską "Solidarnością" i kontaktach z warszawską, o kolportażu tzw. "bibuły", pracy w Zarządzie Regionu Środkowo-Wschodniego "Solidarności" jako redaktor techniczny biuletynu Zarządu, o ataku na siedzibę "Solidarności" przy ul. Królewskiej w nocy z 12 na 13 grudnia 1981 r. i aresztowaniu, o internowaniu do Olszynki Grochowskiej i Gołdapi, warunkach tam panujących i przesłuchaniach, o procesie powstawania biuletynu, o spotkaniach w domu państwa Miernowskich.