Pinchas Kidron

Pinchas Kidron - fotografia świadka historii
Pinchas Kidron - fotografia świadka historii (Autor: Czajkowski, Tomasz)

Pinchas Kidron urodził się 13 lutego 1922 roku w miejscowości Końskie jako Pinchas Kurzbard. Miał pięcioro rodzeństwa. Kiedy miał 2 lata, rodzina przeniosła się do Puław, gdzie jego ojciec był właścicielem wytwórni octu mieszczącej się w zamieszkałej przez nich willi Samotnia na ulicy Zielonej. Uczęszczał do chederu, następnie przez rok do szkoły powszechnej Henryka Adlera, potem do siedmioklasowej szkoły żydowskiej z wykładowym językiem hebrajskim, po zakończeniu której przez rok uczył się w Państwowym Seminarium dla Nauczycieli Religii Mojżeszowej przy ulicy Gęsiej w Warszawie. Wraz z grupą młodzieży żydowskiej przygotowywał się do wyjazdu do Palestyny, plany pokrzyżował wybuch II wojny światowej. Po utworzeniu getta w Puławach wraz z dwoma braćmi i szwagrem uciekł i przekroczył granicę na Bugu, następnie przedostał się do Wilna, skąd udało im się wyjechać do Palestyny. Pozostała w Polsce rodzina zginęła podczas wojny. 1 kwietnia 1940 roku dotarł do Palestyny. Uczył się stolarstwa i pracy w rolnictwie, wraz z innymi przybyłymi do Palestyny założył kibuc, w którym poznał przyszłą żonę. Przez 33 lata pracował w Netanji jako nauczyciel stolarstwa, jest autorem książek do nauki tego fachu w języku hebrajskim. Obecnie mieszka w Netanji, jest na emeryturze, ma dwóch synów.