Feliks Kida

Feliks Kida - fotografia świadka historii
Feliks Kida - fotografia świadka historii (Autor: !!!)

Pan Feliks urodził się w 1923 roku w Kępie Rudnickiej. Syn Anastazji i Józefa Kidów. Najstarszy z dziesiątki rodzeństwa. Rodzice prowadzili gospodarstwo rolne w Kępie Rudnickiej k. Ulanowa. Ranny w walkach kampanii wrześniowej 1939 r.

Feliks Kida - relacja świadka historii

Do rodziny Kidów przybyli znajomi Żydzi z Ulanowa, rodziny Maślanki (przezwisko) i Majlecha. Żydzi zostali umieszczeni w wykopanej przez Kidów kryjówce pod stodołą. Kidowie dostarczali pożywienie, wynosili nieczystości. W czasie kiedy Kidowie ukrywali Żydów zdarzały się sytuacje zagrożenia- przychodziła banda, kontrola niemiecka. Na szczęście kryjówka nie została odkryta. Dopiero kiedy żołnierze radzieccy zatrzymali się w gospodarstwie, przypadkiem odkryli kryjówkę. Wojsko zabrało Żydów do Krzeszowa. Po wojnie Kidowie utrzymywali listowny kontakt z uratowanymi. Rodzina Kidów otrzymała medal Sprawiedliwi Wśród Narodów Świata.