Antoni Kida

Antoni Kida - fotografia świadka historii
Antoni Kida - fotografia świadka historii (Autor: !!!)

Pan Antoni urodził się w 1945 roku. Syn Anastazji i Józefa Kidów. Jeden z dziesiątki rodzeństwa, młodszy brat Feliksa. Rodzice prowadzili gospodarstwo rolne w Kępie Rudnickiej k. Ulanowa.

Antoni Kida - relacja świadka historii

W czasie II wojny światowej do rodziców Antoniego Kidy przyszła żydowska rodzina Gerstenów, która uciekła z Ulanowa przed deportacją. Rodziny znały się przed wojną. Kryjówkę wykopano pod stodołą. W tych ciężkich warunkach Żydzi dotrwali do wyzwolenia. Rodzice Antoniego Kidy- Anastazja i Józef Kidowie, otrzymali medal Sprawiedliwi Wśród Narodów Świata.