Leonarda Kazanecka

Leonarda Kazanecka - fotografia świadka historii
Leonarda Kazanecka - fotografia świadka historii (Autor: !!!)

Leonarda Kazanecka urodziła się w 1909 roku. Rodzice Stanisław i Franciszka Siwkowie pochodzili z Woli Skromowskiej. Leonarda miała cztery siostry i trzech braci. Na początku wojny razem z mężem Czesławem rozpoczęli budowę własnego gospodarstwa. W czasie wojny pomagali przeżyć trójce Żydów. Państwo Kazaneccy otrzymali medal "Sprawiedliwy wśród Narodów Świata" w 2004 roku.

Leonarda Kazanecka - relacja świadka historii

Wiosną 1943 r. w domu państwa Kazaneckich zjawiło się trzech młodych chłopców żydowskich, którzy uciekli z getta z Łukowa. Pani Leonarda nakarmiła ich. Potem przychodzili wielokrotnie - zawsze znajdowali przygotowane specjalnie dla nich jedzenie. Po wojnie wyjechali do Izraela. Kontaktowali się wielokrotnie. Janek Grzebień przyjechał kilka razy do Kocka.Państwo Leonarda i Czesław Kazaneccy otrzymali w 2004 r. medal "Sprawiedliwi wśród Nardów Świata".