Zygmunt Karwacki

Zygmunt Karwacki - fotografia świadka historii
Zygmunt Karwacki - fotografia świadka historii (Autor: Nawratowicz, Marek (1977- ))

Pan Karwacki urodził się w Lublinie. Pochodzi z podupadłej rodziny inteligencko – szlacheckiej z Kresów Wschodnich. Jego dziadek został uwięziony po Powstaniu Styczniowym i wywieziony na Sybir. On sam był oficerem Wojska Polskiego w latach 1955-1978. Brał czynny udział w ruchu „ Solidarność Rodzin ” .

Zygmunt Karwacki - relacja świadka historii

Pan Zygmunt opowiada o swojej rodzinie, o dziadku, który za udział w Powstaniu Styczniowym został zesłany na Sybir; opowiada o swoim dzieciństwie w Lublinie, o domu rodzinnym na ul. Lubartowskiej w pobliżu targu, opowiada o targu, o jatkach, o dziecięcych zabawach, o łaźni, o dzielnicy żydowskiej; mówi o zmianach nazw ulic w czasach PRL-u. Pan Zygmunt był świadkiem masowego rozstrzelania Polaków przez Niemców na Nowej Drodze.