Irena Karczewska

Irena Karczewska, córka Rudolfa Stanisława Kochlöfela, lekarza wojskowego zamordowanego w Katyniu, wnuczka Tobiasza Wajsberga. Tuż przed wojną rozpoczęła naukę w Gimnazjum W. Arciszewskiej. Okres wojenny spędziła w Ciężkowicach pod Tarnowem, ukrywana wraz z matką przez rodzinę Gramschów gdzie uczestniczyła w tajnym nauczaniu. Po wojnie ukończyła Gimnazjum Krzeczkowskiej w Lublinie, a następnie stomatologię w Łodzi, skąd powróciła do Lublina i pracowała w tym zawodzie aż do przejścia na emeryturę w 1980 r.

Irena Karczewska - relacja świadka historii

Irena Karczewska wspomina swój rodowód i losy dziadka Tobiasza Wajsberga, małżeństwo swoich rodziców, pracę ojca jako lekarza ubezpieczalni społecznej w Lublinie i jego wyjazd na front wschodni we wrześniu 1939 r., skąd został internowany i zginął w Katyniu. Opowiada o realiach wojennych w Lublinie, swojej ucieczce wraz z matka do Ciężkowic koło Tarnowa, gdzie przez dwa lata ukrywały się w majątku Przybyłów u państwa Gramschów a także dalekich krewnych. Wspomina powrót do Lublina w 1945 r. i powojenną rzeczywistość w mieście, swój wyjazd na studia w Łodzi. Relacjonuje swe starania o uhonorowanie Gramschów medalem "Sprawiedliwy wśród Narodów Świata".