Jadwiga Karaś

Urodziła się w 1936 roku w Karczmiskach. Należy do Koła Gospodyń.

Jadwiga Karaś - relacja świadka historii

Pani Jadwiga Karaś przywołuje krótko swoje dziecięce wspomnienia dotyczące II wojny światowej, natomiast znacznie większą część relacji stanowią opowieści dotyczące obrzędowości, dawnych zwyczajów, tradycji i przesądów. Opowiada historie związane z czarownicami, duchami, owczarzami i urokami oraz ich odczynianiem. Mówi o tym, jak wykorzystywane były poświęcone gromnice, palmy wielkanocne, wianki plecione na oktawę Bożego Ciała. W relacji pojawia się wątek różnych świąt obchodzonych na przestrzeni roku, na przykład Boże Narodzenie, Wielkanoc czy też Zaduszki oraz dzień Wszystkich Świętych. Przytacza pieśń, która była śpiewana podczas szczodraków. Pani Jadwiga opowiada także o momentach, które są szczególnie istotne w życiu człowieka – chrzcie ślubie, ciąży i śmierci. Dodatkowo mówi o zwyczajach, przesądach i różnych zakazach, które są związane z tymi wydarzeniami. Na temat swatania przyszłych małżonków wypowiada się przy użyciu gwary. Wspomina również żniwa – ich rozpoczęcie, pomoc sąsiedzką przy pracy w polu oraz zakończenie zbiorów.