Czesława Kamelska

Czesława Kamelska urodziła się 16 kwietnia 1928 roku w Warszawie. Po śmierci rodziców, w wieku 5 lat trafiła pod opiekę rodziców chrzestnych. Uczęszczała do szkoły Sióstr Rodziny Maryi, po trzyletniej przerwie w edukacji skończyła szkołę powszechną, rozpoczęcie gimnazjum uniemożliwił wybuch powstania warszawskiego. Wybuch powstania zastał Czesławę Kamelską u znajomej, u której spędziła ten czas, wraz z nią po klęsce powstania została wywieziona z Warszawy do Kielc i tam puszczona wolno jako niezdolna do pracy. Do 1946 roku przebywała w miejscowości Słupia, po otrzymaniu listu od chrzestnej matki z adresem kuzynki przybyła do Lublina, gdzie zaczęła pracę, poznała przyszłego męża i założyła rodzinę. Z Lublinem związała się na stałe.

Czesława Kamelska - relacja świadka historii

Czesława Kamelska opowiada o dzieciństwie w Warszawie, wakacyjnych wyjazdach, edukacji przerwanej przez wojnę. Wspomina getto warszawskie, w pobliżu którego mieszkała, przywołuje obrazy obserwowane zza muru getta – Żydów skaczących z balkonu płonącego budynku, Polaków rzucających jedzenie z tramwajów przejeżdżających przez teren getta. W relacji mowa również o wybuchu powstania warszawskiego, które zastało Czesławę Kamelską u znajomej i uniemożliwiło powrót do domu. Świadek historii wspomina ukrywanie się w piwnicy, problemy z żywnością, bombardowania, wreszcie wypędzenie ludności z Warszawy po klęsce powstania i dwa lata spędzone w miejscowości Słupia pod Kielcami, a następnie przyjazd do kuzynki mieszkającej w Lublinie. Kolejnym tematem poruszonym w relacji jest życie w Lublinie – rozpoczęcie pracy, poznanie przyszłego męża i założenie rodziny.