Janina Kaliniak

Janina Kaliniak urodziła się w 1930 roku w Bydgoszczy. Jej ojciec pochodził spod Łomży, a matka z okolic Przemyśla. Dzieciństwo spędziła w Bydgoszczy. Miała cztery siostry. W 1939 r. została wraz z rodziną wysiedlona do Trawników. Po wojnie powróciła do Bydgoszczy, gdzie ukończyła szkołę handlową. Pracowała w Wojewódzkiej Radzie Narodowej w Wydziale Rolnictwa. Po ślubie, ze względu na pracę, jej mąż przeniesiony został do Torunia, a następnie w latach 50. wraz z nim zamieszkała w Zambrowie i w 1954 r. na ul. Biernackiego w Lublinie, gdzie spędziła kolejne 40 lat. Członkini Solidarności.