Wiesław Kaczkowski

Wiesław Kaczkowski - fotografia świadka historii
Wiesław Kaczkowski - fotografia świadka historii (Autor: Wejman, Wioletta)

Wiesław Kaczkowski - relacja świadka historii

Relacja dotyczy wydarzeń z okresu wprowadzenia stanu wojennego w Lublinie.

W relacji Wiesław Kaczkowski opowiada o powstaniu Teatru Provisorium w Lublinie w latach 70. Wspomina jak to się wszystko zaczęło, członków trupy, sztuki jakie teatr wystawiał oraz próby wyjazdów na festiwale teatralne.

W relacji Wiesław Kaczkowski opowiada o obozie teatralnym na Roztoczu w 1975 i 1976 roku. Opisuje spektakl jaki wystawiał Teatr Provisorium, reakcje publiczności i warunkach jakie mieli w czasie obozu. Świadek historii opowiada o wyjeździe z teatrem do Włoch na festiwal. Wspomina kina i lokale gastronomiczne w Lublinie w czasie PRL-u.

W relacji Wiesław Kaczkowski opowiada o pracy w drukarni Wojewódzkiego Domu Kultury w Lublinie w czasie PRL-u, o jego pracownikach, materiałach drukowanych w drukarni oraz jego stanowisku w zakładzie. Wspomina postać Barbary Koterwas pracującej w oficynie WDK w Lublinie. Z relacji dowiemy się także o działalności w Teatrze Provisorium.