Awigdor Kacenelenbogen

Awigdor Kacenelenbogen - fotografia świadka historii
Awigdor Kacenelenbogen - fotografia świadka historii (Autor: Czajkowski, Tomasz)

Awigdor Kacenelenbogen urodzil się 1 lipca 1920 roku w Lublinie. W dzieciństwie nazywany był Wiktorkiem. Mieszkał z rodzicami, Izraelem i Brachą, oraz z rodzeństwem w domu przy ulicy Lubartowskiej 24 (obecnie Lubartowska 30). W Lublinie uczył się w chederze, a następnie w szkole powszechnej. W wieku 13 lat wyjechał razem z matką, bratem i dwiema siostrami do Palestyny. Ojciec i starsza siostra, która przed wojną studiowała w Padwie, zostali w Lublinie. W Palestynie ukończył szkołę. Później pracował w policji, działał w Palmachu, był nauczycielem i dyrektorem szkoły. W 1958 roku zaczął prowadzić własny biznes. Od 1985 roku jest na emeryturze, wciąż aktywny zawodowo.

Awigdor Kacenelenbogen - relacja świadka historii

Awigdor Kacenelenbogen opowiada o swoim dzieciństwie w przedwojennym Lublinie. Relacja to głównie wspomnienia dotyczące najbliższej rodziny i domu rodzinnego, mieszkania w domu przy ulicy Lubartowskiej 24 oraz zabaw z kolegami na podwórku. Przywołani zostają także dziadkowie, szczególnie ciepłe wspomnienia łączą się z babcią Matel, która ukrywała małego Awigdora pod swoją długą spódnicą, kiedy zaczepiał go starszy brat i dawała mu w dzieciństwie czekoladki. Dzieciństwo to także wakacje spędzane przed wojną w Nałęczowie, na które zabierano także własną krowę, żeby codziennie dawała dzieciom świeże mleko. W pamięci zapadły także antysemickie wypadki z dzieciństwa – szukanie okrężnej drogi ze szkoły do domu z obawy przed pobiciem czy też trudności w wejściu na mecz piłki nożnej. Awigdor Kacenelenbogen wyjaśnia pochodzenie nazwiska swojej rodziny oraz opowiada historię Saula Katzenellenbogena, który według legendy w drugiej połowie XVI wieku był królem Polski przez jeden dzień. Dalsza część relacji to wspomnienia dotyczące emigracji do Palestyny jeszcze w 1933 roku oraz dalszego życia w Izraelu.