Jerzy Kłoczowski

Jerzy Kłoczowski - fotografia świadka historii
Jerzy Kłoczowski - fotografia świadka historii (Autor: Sudziński, Marcin (1978- ))

Historyk – mediewista, historyk kultury polskiej, historyk chrześcijaństwa w Polsce, specjalista historii Europy Środkowo-Wschodniej. W latach 1941-44 żołnierz Armii Krajowej ps. „ Piotruś ” , uczestnik Powstania Warszawskiego w pułku „ Baszta ” , ciężko ranny w ataku na Królikarnię. W latach 1944-45 jeniec w obozie w Skierniewicach. Odznaczony w 1944 roku przez gen. Bora - Komorowskiego Srebrnym Krzyżem Orderu Virtuti Militari, Srebrnym Krzyżem Zasługi z Mieczami, Krzyżem Walecznych. W latach 1945-1948 studiował na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu oraz na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. W 1950 roku na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika uzyskał stopień doktora nauk humanistycznych. W 1950 roku podjął pracę naukową na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim jako adiunkt. W 1956 roku został mianowany docentem. W 1967 roku uzyskał stopień profesora nadzwyczajnego, natomiast w 1974 roku profesora zwyczajnego. W latach 1952-62 był kierownikiem Katedry Historii Średniowiecznej i Nauk Pomocniczych Historii; od 1957 roku kierował Instytutem Geografii Historycznej Kościoła w Polsce. W latach 1968-74 piastował funkcję dziekana Wydziału Nauk Humanistycznych. Wykładał w College de France (m.in. 1977), Fellow Merton College (Oxford 1980), visiting professor w Institute for Research in the Humanities (Univ. of Wisconsin 1985), professeur associe Paris IV-Sorbona (1985-87), professor w Institute for Adranced Study (Princeton 1989/90). Od 1981 roku kierował pracami Wszechnicy Regionu Środkowowschodniego „ Solidarności ” . Po 13 grudnia 1981 roku współpracował z tajnymi strukturami „ Solidarności ” . W latach osiemdziesiątych działał w konspiracyjnym Społecznym Komitecie Nauki i (1989-90) Komitecie Obywatelskim przy Lechu Wałęsie. Senator RP 1990-91, członek Komisji Spraw Zagranicznych Senatu. W latach 1989 – 1990 przewodniczący Komitetu Obywatelskiego Lubelszczyzny.

Jerzy Kłoczowski - relacja świadka historii

Jerzy Kłoczowski opowiada o swoim dzieciństwie, przed wojną, czasach okupacji i Powstania Warszawskiego oraz okresie PRL.