Jan Maria Kłoczowski

Jan Maria Kłoczowski - fotografia świadka historii
Jan Maria Kłoczowski - fotografia świadka historii (Autor: -)

Urodzony w Lublinie, absolwent Liceum im. Zamojskiego i średniej szkoły muzycznej w klasie skrzypiec u prof. Stefana Krudowskiego. Ukończył studia historyczne na KUL, gdzie był ostatnim magistrantem prof. Władysława Bartoszewskiego. W latach 1986-1993 aktor Teatru Provisorium. Uznany tłumacz literatury z języka francuskiego. W jego translatorskim dorobku znajdują się tacy autorzy, jak Marguerite Yourcenar, Emile Cioran, Marc Bloch, Tzvetan Todorov, Alain Besaçon i inni. Wydał dwa tomiki poezji: „ Pomiędzy ” (2001) i „ Oczy czasu ” (2007). Obecnie mieszka w Warszawie, gdzie pracuje jako redaktor.