Józef Juszczyński

Józef Juszczyński - fotografia świadka historii
Józef Juszczyński - fotografia świadka historii (Autor: !!!)

Przed wojną ukończył 6 klas szkoły powszechnej w Derewicznej. W czasie okupacji kontynuował naukę. W 1948r. wcielony do LWP (samodzielna kompania łączności w Kaliszu). Po zakończeniu służby wojskowej kontynuował naukę (ukończył kurs czeladniczy, mistrzowski). W 1952r. dostał się do Technikum Budowy Samochodów przy ul. Dymitrowa (obecnie Radziwiłowska) w Lublinie. Pracował w spółdzielczości. Po ukończeniu Technikum został skierowany do pracy w WSK Świdnik (początkowo pracował tam jako ślusarz-wzorcarz, następnie awansował). W zakładzie przepracował 26 lat. Pracując ukończył studia na Politechnice Lubelskiej. W WSK pracował do 1966 r. Następnie w Państwowym Ośrodku Maszyn w Skrobowie. Na emeryturę odszedł w 1984r.