Grażyna Jarząb

Grażyna Jarząb urodziła się w 1926 roku we Lwowie. Ukończyła tajne, a następnie zwykłe studia medyczne na Uniwersytecie Jagiellońskim, jednak dyplom uzyskała na KUL-u, gdyż odbywała ostatni rok studiów w Lublinie. W 1950 roku uzyskała doktorat medycyny, w 1970 nadano jej tytuł profesora nadzwyczajnego, a w 1978 zwyczajnego. Mieszkała w Poznaniu i Tarnowie. Od 1947 roku na stałe osiadła w Lublinie. Córka Profesora Józefa Jarząba, uważanego za ojca lubelskiej stomatologii. Członkini Towarzystwa Stomatologicznego. Od 1963 roku kierowała Katedrą i Kliniką Stomatologiczną, aż do czasu przejścia na emeryturę w 1992 roku.