Maria Jargiełło

Urodziła się w 1948 roku w Bukowej, gdzie uczęszczała również do szkoły podstawowej, po której ukończyła zawodówkę w Biłgoraju, a następnie przez cztery lata pracowała w zakładach przemysłu dziewiarskiego „Mewa”. W 1969 roku w Bukowej powstał klub „Rolnika”, którego była gospodarzem. Od dziecka miała zamiłowanie do śpiewu i tańca.

Maria Jargiełło - relacja świadka historii

Relacja pani Marii Jargiełło w znacznej części poświęcona jest tematowi obrzędowości w powojennej wsi Bukowa. Opowiada w niej o prezentach na św. Mikołaja, wieczorkach adwentowych, zwyczajach, przesądach, potrawach i wróżbach związanych z okresem bożonarodzeniowym. Mówi także o szczodrakach na Trzech Króli i świętowaniu początku karnawału. Wspomina o tym jakie znaczenie i zastosowanie miały gromnice święcone na Matki Boskiej Gromnicznej, sól święcona na św. Agaty, a także palmy wielkanocne i wianki robione na Boże Ciało. Opowiada o żniwach, wzajemnej pomocy sąsiadów w polu, m.in. przy wykopkach. Przytacza również historie związane z czarownicami, zmorami i strachami. Ponadto mówi o wierzeniach i przesądach związanych z Zaduszkami oraz dniem Wszystkich Świętych.