Bogusław Janczyk

Bogusław Janczyk - fotografia świadka historii
Bogusław Janczyk - fotografia świadka historii (Autor: Góra, Agnieszka)

Ur. 30 kwietnia 1953 w Kolbuszowej. Absolwent filologii polskiej Uniwersytetu Marii Curie- Skłodowskiej w Lublinie. Związany z Teatrem Provisorium w latach 1975-1979. Brał udział w: balladzie poetycko-muzycznej „Dopóki ziemia kręci się”, złożonej z tekstów Bułata Okudżawy, spektaklu „Nowy Don Kichot” według A. Fredry, sztuce „W połowie drogi” na podstawie „Ferdydurke” W. Gombrowicza i w przedstawieniu „Nasza niedziela” z tekstami poetyckimi Cz. Miłosza. Obecnie na emeryturze. Pracował m.in. jako wychowawca w domach dziecka i nauczyciel języka polskiego. Przez dwa lata pełnił funkcję sekretarza gminy Garbów. Były członek partii Unia Demokratyczna. Miłośnik literatury, między innymi poezji Janusza Kofty i felietonów Jerzego Pilcha.