Zbigniew Jędruszewski

Zbigniew Jędruszewski - fotografia świadka historii
Zbigniew Jędruszewski - fotografia świadka historii (Autor: Czajkowski, Tomasz)

Zbigniew Jędruszewski urodził się 8 grudnia 1950 roku w Perespie. W 1976 roku ukończył Wyższą Szkołę Inżynierską w Lublinie i rozpoczął pracę w Zakładach Zmechanizowanego Sprzętu Domowego Predom-Eda w Poniatowej. W dniach 14-15 lipca 1980 roku uczestniczył w strajku w Predom-Edzie, był członkiem Zakładowego Komitetu Robotniczego. Od września 1980 roku należał do Solidarności, pełnił funkcję przewodniczącego Komisji Zakładowej w Predom-Edzie. Po zawiązaniu się Międzyzakładowego Komitetu Założycielskiego Regionu Środkowo-Wschodniego w Lublinie został oddelegowany do pracy w MKZ-ecie. W maju 1981 roku brał udział w Walnym Zebraniu Delegatów Regionu Środkowo-Wschodniego w Świdniku, znalazł się w składzie pierwszego Zarządu Regionu, był wśród delegatów na I Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ „Solidarność”, który odbył się we wrześniu i październiku 1981 roku. Został członkiem Rady Programowej Ośrodka Badań Społecznych przy Zarządzie Regionu. Po wprowadzeniu stanu wojennego został zatrzymany i doprowadzony na rozmowę do komisarza wojskowego, kilka miesięcy był na przymusowym urlopie bezpłatnym. W latach 1986-1989 przebywał w celach zarobkowych w USA, od 1989 roku został ponownie zatrudniony w Predom-Edzie, w 1990 roku był współzałożycielem i redaktorem naczelnym pisma Solidarności w Predom-Edzie „Świt”, do 1991 roku pełnił funkcję przewodniczącego Komisji Zakładowej. W kwietniu 1990 był delegatem na II Krajowy Zjazd Delegatów Regionu Środkowo-Wschodniego, a listopadzie i grudniu na II Walny Zjazd Delegatów Regionu Środkowo-Wschodniego. W 1992 roku przeprowadził się do Lublina i założył działalność gospodarczą. Biogram sporządzony w oparciu o hasło autorstwa Marcina Dąbrowskiego ze strony Encyklopedia Solidarności.

Zbigniew Jędruszewski - relacja świadka historii

Zbigniew Jędruszewski opowiada o rozpoczętej w 1976 roku pracy w Zakładach Zmechanizowanego Sprzętu Domowego Predom-EDA – strukturze zakładu, panujących warunkach, a także o strajku w lipcu 1980 roku. Mowa o przyczynach strajku, utworzeniu Zakładowego Komitetu Robotniczego, postulatach strajkujących, organizacji i charakterze strajku. W relacji mowa również o współpracy z Międzyzakładowym Komitetem Założycielskim, powstawaniu niezależnego samorządnego związku zawodowego, entuzjazmie społecznym, I Krajowym Zjeździe Delegatów NSZZ „Solidarność”, pracy w ramach Ośrodka Badań Społecznych przy Zarządzie Regionu, inwigilacji przez SB. Zbigniew Jędruszewski wspomina też okres stanu wojennego, po wprowadzeniu którego został na kilka miesięcy odsunięty od pracy w zakładzie.