Maria Józefczuk

Maria Józefczuk - fotografia świadka historii
Maria Józefczuk - fotografia świadka historii (Autor: Wejman, Wioletta)

Maria Józefczuk - relacja świadka historii

Relacja Marii Józefczuk rozpoczyna się opowieścią o dramatycznych przeżyciach z jej dzieciństwa, które przypadło na trudne lata II wojny światowej. Konspiracyjna działalność ojca Józefa Sedlaka i jego śmierć w Auschwitz odcisnęły trwałe piętno na jej dzieciństwie. Do niezwykle wzruszających należą te fragmenty wspomnień, w których autorka opisuje jak jej matka próbowała ratować swojego męża z hitlerowskiego więzienia. Autorka opisuje też ze szczegółami realia okupacyjnej codzienności w Lublinie. Warto zwrócić uwagę na fragmenty dotyczące tego co podczas wojny działo się z lubelskimi Żydami. Maria Józefczuk mieszkała wtedy przy ulicy Lubartowskiej 10 i przez okna mieszkania widziała wejście do getta przy ulicy Kowalskiej. Kolejna część relacji dotyczy okresu wyzwolenia. W opowieści widać ciekawe zderzenie entuzjazmu młodości z przemianami ustrojowo-politycznymi jakie miały wówczas miejsce. Autorka cieszy się, że wojna skończyła się i że można budować nowe, normalne życie. Młodość autorki przypadła na lata pięćdziesiąte. Maria Józefczuk opowiada o realiach tamtych dni wspominając wygląd Lublina, zwyczaje, modę i miejsca gdzie ówczesna młodzież spędzała czas wolny. Wiele uwagi poświęca też pracy i zakładom pracy, które powstawały i czyniły z Lublina miasto szybko rozwijające się. Bardzo ciekawe są fragmenty wspomnień dotyczące Lubelskiej Fabryki Samochodów Ciężarowych – Maria Józefczuk pracowała w niej przez wiele lat. Ostatnia część relacji to wspomnienia o schyłkowym okresie PRL-u, o trudnych latach stanu wojennego, kryzysie, kartkach i sposobach radzenia sobie z trudną codziennością. Cała relacja będzie dostępna na stronie internetowej po autoryzacji.