Zbigniew Jóźwik

Zbigniew Jóźwik - fotografia świadka historii
Zbigniew Jóźwik - fotografia świadka historii (Autor: Góra-Stępień, Agnieszka)

Zbigniew Jóźwik urodził się 19 stycznia 1937 roku w Opolu Lubelskim. Pierwsze lata dzieciństwa spędził we wsi Wandalin pod Opolem Lubelskim. W 1943 roku Zbigniew Jóźwik rozpoczął naukę w szkole podstawowej w Wandalinie. Skończył tam sześć klas. Edukację kontynuował w Lublinie w Szkole Podstawowej nr 21 przy ulicy Długosza. Następnie uczył się w Technikum Chemicznym. Ukończył je w 1954 roku ze specjalnością browarnictwo. Mimo że chciał kontynuować naukę na wyższej uczelni, dostał nakaz pracy i wyjechał z Lublina. W latach 1954–1956 pracował w browarze w Piotrkowie Trybunalskim należącym do Łódzkich Zakładów Piwowarsko-Słodowniczych, gdzie zdobywał doświadczenie jako piwowar. Równocześnie uzupełniał wiedzę z zakresu historii, która w szkole średniej przypadła na okres stalinizmu, a lekcje bazowały na Historii Wszechzwiązkowej Komunistycznej Partii. Podczas pobytu na praktykach korzystał z dobrze zaopatrzonej biblioteki dawnego właściciela browaru, Zygmunta Ditrycha. Po odbyciu nakazu pracy Jóźwik wrócił do Lublina i rozpoczął studia na Wydziale Matematyki, Fizyki i Chemii na Uniwersytecie Marii Curie- Skłodowskiej. Ukończył je w 1962 roku. Następnie rozpoczął pracę w Zakładzie Fizjologii Roślin na Wydziale Biologii i Nauk o Ziemi UMCS. W 1971 roku obronił pracę doktorską na tym wydziale i objął stanowisko adiunkta. Poza dydaktyką Zbigniew Jóźwik prowadził ćwiczenia z fizjologii roślin. Pracę na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej zakończył w 2003 roku. Zbigniew Jóźwik od wczesnych lat przypatrywał się pracy ojca-kołodzieja. Interesowała go praca w drewnie. Z dzieciństwa w Wandalinie zapamiętał też domy budowane z białego kamienia przywożonego z Kazimierza. Podczas gdy mieszkańcy budowali z kamienia domy i budynki gospodarcze, kilkuletni Zbigniew Jóźwik rzeźbił w nim. Niestety, jego rzeźby z tego okresu nie zachowały się, ale umiejętność, którą zaczął rozwijać w dzieciństwie, szlifował w późniejszym okresie życia. Zainteresowania artystyczne rozwijał w kolejnych latach. Jako uczeń technikum szlifował swoje umiejętności podczas zajęć z rysunku technicznego. Następnie, będąc w Piotrkowie Trybunalskim, gdzie nadzorował produkcję piwa, w wolnym czasie rysował ołówkiem. Często szkicował dłonie. Twórczość artystyczną Zbigniew Jóźwik rozpoczął w okresie studenckim. Jedne z pierwszych grafik jego autorstwa to ekslibrisy. Będąc studentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, razem z kolegami utworzył nieformalną grupę plastyczną, która w pierwszym okresie swojej działalności funkcjonowała przy Zakładzie Historii Sztuki KUL. Zbigniew Jóźwik należał do pierwszego składu powstałej w 1959 roku grupy plastyków Inops. Zbigniew Jóźwik uprawia grafikę artystyczną i użytkową. Do 2023 roku wykonał ponad 800 ekslibrisów. Pracuje w technikach linorytu, drzeworytu i suchej igły. Swoje prace graficzne i ekslibrisy Jóźwik prezentował na wystawach indywidualnych i zbiorowych, w Polsce i za granicą. Jóźwik jest autorem grafik prezentowanych w cyklach, między innymi: „Spitsbergen”, „Stawanie się”, „Osiedla ludzkie”, „Madonny”, „Krzyże”, „Zielnik”, „Portrety pisarzy i poetów”. Jest autorem ponad 70 artykułów na temat grafiki i ekslibrisu. Jest organizatorem wystaw Ekslibrisu oraz Biennale Współczesnego Ekslibrisu Lubelskiego. Zbigniew Jóźwik jest laureatem licznych nagród za ekslibris i grafikę. Między innymi w 1974 roku otrzymał II nagrodę za ekslibris w konkursie Książka zbliża narody, na XV Międzynarodowym Kongresie Ekslibrisowym w Bied (Jugosławia); w 1979 roku II nagrodę za grafikę Dobry Pasterz w międzynarodowym konkursie na temat: 750 lat Miasta Kamnik, (Kamnik, Jugosławia); w 1980 roku Złoty Medal i tytuł Akademika Accademia Italia delle Arti e del Lavoro (Włochy) za całokształt działalności artystycznej; w 1987 – nagrodę Złota Palma Europy (Golden Palm of Europae) przyznaną przez L'Accademia D'Europa (Włochy); w 2004 – I nagrodę za grafikę w Międzynarodowym Konkursie na temat: Anioły i Ptaki, (Utena ,Litwa). W 1994 roku Zbigniew Jóźwik został odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski za wybitne zasługi w pracy naukowo-dydaktycznej, a w 2002 Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski. Zbigniew Jóźwik jest jednym z założycieli Towarzystwa Przyjaciół Sztuk Pięknych w Lublinie. Towarzystwo powstało w 1964 roku. Zbigniew Jóźwik współtworzył statut TPSP, którego głównym celem jest upowszechnianie kultury w Lublinie. Jest członkiem Zarządu Towarzystwa Biblioteki Publicznej im. Hieronima Łopacińskiego, Lubelskiego Towarzystwa Miłośników Książek, od 2022 roku jest prezesem Towarzystwa Bibliofilów Polskich w Warszawie i wielu innych towarzystw bibliofilskich.