Kazimierz Iwaszko

Kazimierz Iwaszko - fotografia świadka historii
Kazimierz Iwaszko - fotografia świadka historii (Autor: Czajkowski, Tomasz)

Kazimierz Iwaszko ukończył szkołę podstawową we wsi Łyniew, liceum ogólnokształcące w Wisznicach. W 1968r. rozpoczął studia na UMCS. Ukończył je w 1974r. Był także 2 lata studentem KUL-u. Pracował dorywczo jako korektor w "Kurierze Lubelskim", był także etatowym pracownikiem UMCS na stanowisku urzędniczym. Pracował jako kierownik Akademickiego Centrum Kultury "Chatka Żaka" w Lublinie, do 17 grudnia 1981r., kiedy został wyrzucony dyscyplinarnie z tej pracy. Był 2 lata bezrobotny. Pod koniec 1982 roku przeniósł się na stałe do Gdyni. Tam pracował jako instruktor teatralny w Pałacu Młodzieży. Ponownie wyrzucony, zatrudnił się w poradni psychologicznej, której później był kierownikiem. W 1989r. został radnym, później członkiem zarządu miasta Gdyni. Obecnie jest urzędnikiem Urzędu Miasta w Gdyni.