Jan Ignaciuk

Jan Ignaciuk urodził się 20 października 1928 roku we wsi Dańce w powiecie Włodawskim. Urodził się w rodzinie chłopskiej. Ojciec Stefan i matka Anna byli rolnikami, wychowywali trójkę dzieci – trzech braci, z których pan Jan jest najstarszy. W 1947 roku ukończył gimnazjum we Włodawie, a w 1962 Technikum Ekonomiczne im. Vetterów w Lublinie. Działał w Związku Młodzieży Polskiej, następnie pracował w Komitecie Powiatowym PZPR we Włodawie, później w Komitecie Wojewódzkim PZPR w Lublinie jako instruktor szkolenia. Po dojściu do władzy Władysława Gomułki odszedł ze stanowiska i podjął pracę w Wojewódzkim Związku Spółdzielni Inwalidów. Kolejnym zajęciem była praca w Spółdzielni Inwalidów „Zjednoczenie”. W 1983 roku z powodu choroby przeszedł na emeryturę. Począwszy od 1970 roku gromadził i wydawał materiały etnograficzne z terenu Podlasia. Zapisał około 1200 pieśni ukraińskich, kilka polskich i rosyjskich. Spisywał również miejscowe obrzędy i zwyczaje rodzinne.

Jan Ignaciuk - relacja świadka historii