Józef Honig

Józef Honig - fotografia świadka historii
Józef Honig - fotografia świadka historii (Autor: !!!)

Pan Józef urodził się w 1917 roku w podlubelskich Piaskach. Był wieloletnim opiekunem starego cmentarza żydowskiego w Lublinie, polskim Żydem ocalonym z Holocaustu, nazywanym Ostatnim Żydem z Lublina, więźniem hitlerowskich obozów na Majdanku, w Bełżcu i Trawnikach. W latach 1942-1944 po ucieczce z obozów koncentracyjnych ukrywał się w Kocmyrzowie i Lublinie. Na jego wniosek w 2007 roku instytut Yad Vashem w Jerozolimie przyznał tytuł Sprawiedliwych wśród Narodów Świata dwóm polskim rodzinom, które pomagały mu wówczas przeżyć: Mariannie i Janowi Cioczek oraz Walerii i Antoniemu Szyszkowskim. Po II wojnie światowej był represjonowany przez władzę ludową i więziony m.in. w Warszawie i Strzelcach Opolskich. W 1968 roku mimo nakazu nie opuścił Polski i aż do śmierci mieszkał w Lublinie, gdzie opiekował się pozostałościami po przedwojennej społeczności żydowskiej miasta. Zmarł w czerwcu 2003 roku, w wieku 86 lat. Pochowany został na nowym cmentarzu żydowskim przy ulicy Walecznych w Lublinie.