Stanisław Hondra

Stanisław Hondra - fotografia świadka historii
Stanisław Hondra - fotografia świadka historii (Autor: !!!)

Stanisław Hondra, syn Michała i Anastazji, chodził do szkoły podstawowej w Różance k. Włodawy. Przez cały czas pomagał rodzicom w gospodarstwie. W 1946r. powołany został do LWP, po pięciu latach wrócił do Stawek i zaczął pracować w Powiatowym Związku Gminnych Spółdzielni we Włodawie. W 1961r. przeniósł się do Włodawy, gdzie pracował w centrali nasiennej. W 1986r. przeszedł na emeryturę. W 1998r. razem z rodzeństwem (Władysławem, Adelą i Janem) oraz nieżyjącym ojcem Michałem został odznaczony Medalem Sprawiedliwy wśród Narodów Świata za uratowanie Idy Wakerman i jej dzieci: Moryca i Broni.