Michał Hochman

Michał Hochman - fotografia świadka historii
Michał Hochman - fotografia świadka historii (Autor: Wejman, Wioletta)

Michał Hochman debiutował, mając 15 lat. Był pierwszym polskim wykonawcą słynnego przeboju Paula Anki „Diana", co zyskało mu przydomek „Polskiego Paula Anki". Zdobywał liczne nagrody i wyróżnienia w konkursach, plebiscytach i giełdach piosenkarskich na terenie całej Polski (m.in II nagroda Ogólnopolskiego Konkursu Muzyki, Pieśni i Tańca, Wrocław, 1961; I miejsce na Giełdzie Piosenki Polskiej, Warszawa 1966; Ogólnopolska Studencka Piosenka Roku,- „32-go Grudnia" 1966; wykonawca Lubelskiej Piosenki Roku 1966; III nagroda Festiwalu Artystycznej Młodzieży Akademickiej (FAMA), 1967, Świnoujście; finalista Konkursu Piosenki Studenckiej w Krakowie, 1965; udział w IV Festiwalu Polskiej Piosenki w Opolu, 1966 ? Maraton Kabaretowy oraz Echa Giełd i Estrad; nagrywał dla III programu Polskiego Radia. To Michał Hochman wprowadził piosenkę z kabaretu ?Cyrulik? krakowskich autorów Jacka Dybka i Franciszka Serwatki „Konik na Biegunach" na estrady ogólnopolskie. Po raz pierwszy wykonał Konika w audycji radiowej „Mikrofon dla Wszystkich" w 1962 roku, a następnie nagrał go dla III programu Polskiego Radia z warszawskim zespołem „Kawalerowie" w 1965 roku. W latach 90-tych zainspirował Urszulę podczas jej pobytu w Stanach do nagrania Konika. Michał Hochman został po Marcu 68` wyrzucony ze studiów geograficznych na lubelskim UMCS, wstrzymano także wydanie jego płyty, a TVP zrezygnowała z emisji programu jego piosenek. Od 1969 roku Michał Hochman mieszka w USA.

Michał Hochman - relacja świadka historii