Edward Hartwig

Edward Hartwig - fotografia świadka historii
Edward Hartwig - fotografia świadka historii (Autor: -)

Jeden z najbardziej znanych na świecie polskich fotografików. Po wybuchu Rewolucji Październikowej przeniósł się wraz z rodziną do Lublina, gdzie mieszkał w kamienicy na rogu Krakowskiego Przedmieścia i Staszica. Zadebiutował w Lublinie, pod koniec lat 20. Jako fotograf był silnie związany z lubelskim i kazimierskim środowiskiem artystycznym. W II poł. lat 30. studiował w Instytucie Grafiki w Wiedniu. Po II Wojnie Światowej zamieszkał w Warszawie. Był współzałożycielem Związku Polskich Artystów Fotografików, członkiem wielu komisji i organizacji zajmujących się fotografią w kraju i za granicą (m.in. FIAP, WTF, LTF). Laureat wielu nagród i wyróżnień. Brał udział w kilkudziesięciu wystawach zbiorowych w kraju i za granicą. Zmarł w 2003 r.