Wiesław Halej

Wiesław Halej urodził się 8 stycznia 1958 roku we wsi Poturzyn, w powiecie hrubieszowskim. Szkołę podstawową ukończył w Ulhówku, a średnią w Tomaszowie Lubelskim. Naukę kontynuował na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, gdzie ukończył studia prawnicze. Od III roku studiów (1982) zaangażowany był w działalność niezależnego ruchu wydawniczego w Lublinie. Współpracował przy drukowaniu pism (m. in.: „Biuletynu Informacyjnego NZS Lublin”, „Biuletynu Informacyjnego Kolejarzy «Solidarność»”, „Spotkań”), książek (m. in.: "Dziennika pisanego nocą" Gustawa Herlinga Grudzińskiego, „Lenina w Zurichu” Aleksandra Sołżenicyna) oraz ulotek. W 1988 roku wyemigrował wraz z żoną i córką do Austrii, gdzie mieszka do dnia dzisiejszego.