Wojciech Guz

Wojciech Guz - fotografia świadka historii
Wojciech Guz - fotografia świadka historii (Autor: Czajkowski, Tomasz)

Wojciech Guz urodził się 23 kwietnia 1959 roku w Lublinie, gdzie mieszka i pracuje. W 1977 roku ukończył Liceum Ogólnokształcące im. Jana Zamoyskiego w Lublinie, po czym do 1982 roku studiował technologię przemysłu spożywczego na Akademii Rolniczej w Lublinie. Po studiach rozpoczął pracę w Technikum Energetycznym w Lublinie jako nauczyciel, następnie pracował w lubelskim Instytucie Medycyny Wsi. Już w trakcie studiów zajmował się drukarstwem – początkowo legalnych wydawnictw studenckich, później nielegalnych, podziemnych. W 1980 roku uczestniczył w tworzeniu Niezależnego Zrzeszenia Studentów na Akademii Rolniczej, został również jego przewodniczącym. Był członkiem Międzyuczelnianego Komitetu Oporu NZS, w którym zajmował się m.in. tworzeniem pisma pt. „Biuletyn MKO NZS”. Do 1989 roku czynnie działał w opozycji, drukując głównie ulotki, biuletyny, prasę oraz książki tzw. drugiego obiegu. Po legalizacji Solidarności wszedł w skład jej Tymczasowego Zarządu Regionu i brał udział w przygotowaniu wolnych wyborów w czerwcu 1989 roku. W tym okresie prowadził także drukarnię związkową w Lublinie. Po przemianach systemowych założył własną drukarnię, jest to Drukarnia Petit Skład-Druk- Oprawa.

Wojciech Guz - relacja świadka historii

Wojciech Guz opowiada historię lubelskiego podziemnego ruchu drukarskiego, którego był członkiem, ale też jednym z twórców. Autor ukończył studia z zakresu technologii przemysłu spożywczego na Akademii Rolniczej w Lublinie, jednak praca drukarska, w której tajniki wprowadzał go Jan Magierski, już w okresie studiów okazała się dla niego na tyle fascynująca, że stała się wykonywanym przez niego zawodem. Godne uwagi są fragmenty relacji dotyczące początków i rozwoju różnych technik drukarskich oraz konspiratorskiej działalności „tajnej drukarni” w Lublinie. Wojciech Guz wspomina ówczesne problemy, takie jak deficyt papieru, którego nie można było legalnie kupić, czy kwestie znalezienia odpowiedniego lokalu, w którym można by zamaskować hałas maszyn drukarskich, oraz kreatywne sposoby radzenia sobie z podobnymi trudnościami. Warto zapoznać się także z wypowiedziami na temat działalności opozycyjnych organizacji studenckich –  Niezależnego Zrzeszenia Studentów oraz Międzyuczelnianego Komitetu Oporu NZS, których członkowie poprzez organizację strajków czy wydawanie kontestacyjnych pism sprzeciwiali się porządkowi narzucanemu przez władzę.