Albina Grzybowska

Albina Grzybowska urodziła się 3 października 1930 roku w Tyszowcach. Jej rodzicami byli Amelia i Jan Grabcowie. Wychowała się w Tyszowcach, tu ukończyła szkołę podstawową oraz gimnazjum. Po wojnie ukończyła szkołę pielęgniarską w Chełmie. Początkowo, w 1951 roku, pracowała jako instruktorka w Szkole Młodszych Pielęgniarek w Poznaniu. Następnie wyszła za mąż i wróciła do rodzinnych Tyszowiec, gdzie przez 40 lat – do momentu przejścia na emeryturę – pracowała jako pielęgniarka. Mieszka w Tyszowcach.

Albina Grzybowska - relacja świadka historii

Relacja Albiny Grzybowskiej, urodzonej w 1930 roku w Tyszowcach, dotyczy rodzinnej miejscowości z okresu przedwojennego oraz okupacyjnego. W Tyszowcach przed wojną mieszkało wielu Żydów. Szczególnie poruszający jest fragment, w którym autorka relacji wspomina dramatyczną egzekucję mieszkańców pochodzenia żydowskiego.