Adela Grzesiuk-Dąbska

Adela Grzesiuk-Dąbska - fotografia świadka historii
Adela Grzesiuk-Dąbska - fotografia świadka historii (Autor: !!!)

Rodzice Adeli Dąbskiej, Feliks i Aniela Grzesiukowie, w czasie wojny ukrywali w piwnicy własnego domu znajomą rodzinę Gipszów - Rachele i jej dwóch synów Jakuba i Bencjona. Adela wraz z rodzicami opiekowała się Gipszami, donosząc im żywność, pościel, niezbędne artykuły. Dbali by nikt z sąsiadów nie wiedział, iż ukrywa się u nich żydowska rodzina. Rachela z dziećmi przebywała w ukryciu u Grzesiuków ponad trzy lata. Po zakończeniu wojny wyjechali z Chełma, a po kilku latach wyemigrowali z Polski do Izraela, potem do Stanów Zjednoczonych. W 2000 r. Adela Grzesiuk - Dąbska oraz pośmiertnie jej rodzice - Feliks i Aniela Grzesiukowie otrzymali medal "Sprawiedliwy wśród Narodów Świata"