Adrien Gros

Adrien Gros - fotografia świadka historii
Adrien Gros - fotografia świadka historii (Autor: Gros, Adrien (1971- ))

Adrien Gros urodził się w Paryżu, mieszkał i pracował w Grenoble. Podczas pracy w fundacji o profilu: kultura krajów Europy środkowej, zetknął się z Polakami i kulturą polską. Osobiste kontakty skłoniły go do decyzji o wyjeździe z Francji. Od 2005 roku mieszka w Lublinie, gdzie zajmuje się nauczaniem języka francuskiego. W Lublinie realizuje swoje pasje pisarskie- pisze wiersze, opowiadania oraz powieści, których akcja rozgrywa się w Lublinie.

Adrien Gros - relacja świadka historii

Adrien Gros, z pochodzenia Francuz, opowiada o swoim życiu we Francji oraz doświadczeniu Polski- przyjeździe do Polski oraz życiu i pracy w Lublinie. Z perspektywy przybysza opisuje atmosferę miasta, charakter jego mieszkańców oraz warunki życia. Adrien opowiada o tym ,jak decyzja o pozostaniu w Lublinie wpłynęła na jego życie i twórczość pisarską.