Waldemar Greszta

Pan Waldemar urodził się w 1930 roku w Zamościu. Zdobył zawód technik mechanik i otrzymał nakaz pracy do Fabryki Samochodów Ciężarowych w Lublinie. W 1954 r. rozpoczął naukę w szkole inżynierskiej zakończoną otrzymaniem dyplomu w 1960 r. W 1982 r. przeszedł na emeryturę, ale pracował jeszcze w Zakładzie Doskonalenia Zawodowego do 2002 roku.

Waldemar Greszta - relacja świadka historii

Pan Waldemar opowiada o Zamościu: o dzielnicy, w której mieszkał, o sklepach żydowskich, o piekarni mac, o szkole, o wypędzaniu Żydów z Zamościa, o stosunkach polsko – żydowskich, o Starym Mieście, o dzielnicy żydowskiej. Mówi o Rotundzie, o synagodze, Żydach, jidisz, o grach i zabawach dzieci, o prawosławnych, cerkwi, świętach, pogrzebach, cmentarzach, przysmakach, okupacji; porównuje dawny Zamość z obecnym.