Barbara Gracka

Barbara Gracka z domu Furtak urodziła się 5 marca 1926 roku w Puławach. Wraz z rodzicami, Antoniną i Józefem, mieszkała w jednostce wojskowej – ojciec służył w 2 Pułku Saperów Kaniowskich. Uczęszczała do przedszkola i szkół powszechnych w Puławach, przed wojną ukończyła pierwszą klasę gimnazjum Czartoryskiego. W latach 1952-1982 pracowała w Instytucie Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa, stamtąd przeszła na emeryturę.

Barbara Gracka - relacja świadka historii

Barbara Gracka opowiada o przedwojennych Puławach – życiu codziennym w jednostce wojskowej, gdzie mieszkała wraz z rodzicami z racji służby jej ojca w 2 Pułku Saperów Kaniowskich, o Włostowicach, gdzie spędziła część dzieciństwa, sąsiadach, sklepach polskich i żydowskich, społeczności żydowskiej, Cyganach obozujących w mieście. Przywołany jest również okres wojenny, mowa o napływie ludności z Poznańskiego, sytuacji Żydów z Puław i Końskowoli, a także ucieczce Niemców w 1944 roku, wkroczeniu Rosjan, ucieczce z miejsca zamieszkania spowodowanej walkami i powrocie po przejściu Rosjan za Wisłę 17 stycznia 1945 roku.