Jan Grabowski

Jan Grabowski urodził się 1 stycznia 1922 roku w Urzędowie, w rodzinie chłopskiej. Jego ojciec zmarł, gdy Jan miał dwa lata. Matka (z Gozdalskich) ponownie wyszła za mąż, wychowywała czworo dzieci z pierwszego małżeństwa i kilkoro z drugiego. Rodzina mieszkała w domu przy ulicy Wodnej. Jan Grabowski ukończył dwa oddziały szkoły powszechnej w Urzędowie. W wieku 13 lat zaczął pracę u jednego z gospodarzy, zajmował się wypasaniem krów. W czasie wojny rodzina Jana Grabowskiego przeprowadziła się do pobliskiego Bęczyna. Jan Grabowski pozostał na ojcowiźnie w Urzędowie i opiekował się bratem chorym na gruźlicę. Wtedy rozpoczął naukę stolarstwa u prywatnych osób, wykonywał m. in. sieczkarnie, młynki i inne sprzęty potrzebne w gospodarstwie. W 1943 roku odbywał przymusową pracę w Służbie Budowlanej Baudienst w Kraśniku. Uciekł z obozu 6 sierpnia 1943 roku i wrócił do rodzinnego Urzędowa. Wstąpił do Armii Krajowej. Po wojnie Jan Grabowski pracował jako stolarz, prowadził także gospodarstwo rolne. Ożenił się, ma dwóch synów. Od 1956 roku zajmuje się pszczelarstwem, sam wykonał ule do swojej pasieki. Obecnie jego pasieka liczy 12 rodzin pszczelich. Jan Grabowski jest najstarszym członkiem Koła Pszczelarzy w Urzędowie.