Edward Gorajewski

Edward Gorajewski - fotografia świadka historii
Edward Gorajewski - fotografia świadka historii (Autor: !!!)

Po ukończeniu szkoły podstawowej pan Edward uczęszcza do Liceum Ogólnokształcącego Towarzystwa Przyjaciół Dzieci nr 1 w Lublinie. Wstąpił do harcerstwa. W liceum uczestniczy w Armii Narodowej, zrzeszeniu młodzieży przeciwnej komunistycznemu zniewoleniu. Za tą działalność zostaje aresztowany 2 października 1952 r. i osadzony w piwnicach budynku przy ul. Chopina 18. Następnie więziony na Zamku w Lublinie skąd został przewieziony do Sosnowca, a potem do Jaworzna, gdzie jest przymusowym robotnikiem. 2 czerwca 1955 r. wychodzi na wolność. Ukończył Studium Kulturalno-Oświatowe w Warszawie. Pracował w Wojewódzkim Przedsiębiorstwie Handlu Meblami i Zjednoczeniu Budownictwa Przemysłowego.